Har du eller någon du känner ont ryggen och sätet så att det strålar ut i benet i baksida lår och ibland vidare ända ut i foten? Detta kallas för ischias smärta. Det finns både "äkta" ischias och falsk ischias.
Den äkta kommer av en nervretning inuti ryggen, mer om detta längre ner.
Den vanliga falska ischiasen beror på att nerverna på sin väg utanför ryggen blir klämda eller dragna i.
Falsk ischias även kallad Piriformissyndrom
Den vanligaste anledningen till falsk ischias är att en muskel i djupa sätesmusklerna som heter piriformis är spänd och trycker på ischiasnerven. Det framkallar då smärta i rygg och säte samt utstrålande smärta i baksidan av låret och ibland ända ut i foten. En del personer har en medfödd risk att drabbas av falsk ischias pga att ischiasnerven går rakt igenom piriformis muskeln. För att minska denna smärta brukar man kunna göra följande:
- Stretcha piriformis muskeln
Läs och se film på om hur man gör det
- Massera muskeln med en tennisboll
Läs här hur du gör det
- Du bör inte sitta konstant med ett ben över det andra utan med fotsulorna mot golvet.
Läs mer här
- Du bör inte gå med fötterna utåt hela tiden för detta gör så att du måste spänna de djupa sätesmusklerna så mycket det går för att hålla foten utåt. Gå hellre med tårna pekande framåt, detta är en mycket mer avslappnad position för piriformis.
- Sitt inte heller med en plånbok/snusdosa eller liknande i bakfickan.
Läs detta blogginlägg
- Om du inte får ordning på det helt själv så är det bra att få professionell hjälp av en naprapat för att minska stelhet och smärta i muskler, leder och nerver.
Online bokning av tid hos mig här.
Ischias
Riktigt ischias smärta kommer av att nerverna i din rygg har blivit irriterade. Antingen av tryck på nerven, drag i nerven, dålig blodcirkulation eller en kemisk retning. Ca 90% av alla som får ischias får det pga en diskbuktning, eller ett diskbråck. Diskbuktningen är en lättare skada på disken som då kan trycka på nerven. Läs mer om diskbråk längre ner. Andra saker som kan påverka nerverna inuti ryggen är trängsel i ryggmärgen kallat spinal stenos eller trängsel på väg ut ur ryggmärgen kallat lateral spinal stenos.
Vad är en disk?
En disk i ryggraden är inte en fritt flytande kropp som kan göra vad den vill, tex bara flyga iväg. Dina diskar är limmet mellan dina kotors-kotkroppar. De är mellan 3-9 mm höga och består av 20 lager av bindväv som vävts i ett fint nät som ska hålla en dämpande gelémassa på plats mitt inne i disken. Detta för att dämpa hopp och alla andra krafter som flyger igenom ryggen varje dag. Varje disk är något högre på morgonen efter en god natts sömn då den har fyllts med näring och vätska. Detta för att under dagen ge näring till kotorna ovanför och nedanför.
Naturlig förändringsprocess
Tyvärr så åldras vi alla och även våra ryggar. Diskarna blir lite tunnare och torrare med åren som går och på många går några av diskarna sönder med åren. Om förändringsprocessen går väldigt sakta så behöver detta inte smärta alls. Detta då kroppen många gånger signalerar med smärta som ett tecken på akut fara. Orsaken till att du kan ha ett diskbråck utan att ha märkt av det är därför att det kan gå så sakta så att vi inte ens märker det.
Hur får man ett diskbråck?
Ibland kan orsaken vara att du lyft någonting tungt samtidigt som du rätar ut ryggen och vrider på dig. Detta orsakar ett kraftigt ökat tryck inuti diskarna.
För att känna av ett diskbråck så behöver det hända relativt hastigt, trycka mot dina nerver. Den gelatinösa massan i disken som läcker kan också träffa dina nerver och allt detta orsakar dig smärtor.
Visst det händer, men det är mycket vanligare att du inte märker av att du fått ett diskbråck. Men OM du råkar ha en rejäl portion otur och du får ett diskbråck, så finns det hjälp att få. Vi naprapater är experter på att behandla alla varianter av diskbråck förutom dom som det gått riktigt illa för och behöver akut vård på sjukhus.
Alla diskar läker med tiden beroende på hur illa det gått samt hur väl du tar hand om dig och hur mycket hjälp du får så är besvären som regel över på 3-12 månader. Men det finns mycket du kan göra för att lindra och skynda på processen att för att få ryggen att läka.
Behöver du akut vård? Det kan inte jag avgöra utan att träffa dig. I vissa fall så är är det klokt att åka in till akuten eller sin vårdcentral för att bli undersökt särskilt om du har något eller några av följande symtom. Eller varför inte ringa sjukvårdsupplysningen? (Ring 1177 för att komma till sjukvårdsupplysningen)
Röda flaggor/Red flags vid ländryggsmärtor som tyder på följande allvarliga tillstånd:
Cauda equina syndrom
- Svårighet att kissa och/eller bajsa
- Svårighet att hålla sig
- Domning/Stickningar/Försämrad känsel i underliv/insida lår/rumpa.
- Försämrad styrka och motorik i benen - Vid svåra/progressiva neurologiska besvär i benen
Ländryggsfraktur
- Plötslig svår central smärta i ryggen, som blir lättare av att ligga ned.
- Synlig missbildning av ryggraden - Större trauma, som bilolycka eller fall från hög höjd
- Mindre trauma, eller ansträngande lyft hos person med benskörhet/ostoporos
Cancer eller infektioner
- Historia av cancer
- Debut hos person som är yngre än 20 år eller äldre än 50 år.
- Feber, frossa eller oförklarlig viktminskning
- Intravenös drogmissbruk
- Immunsuppression
- Nyligen bakteriell infektion, tex influensa/urinvägsinfektion
- Smärta vid ryggliggande, nattsmärta som stör sömnen, smärta i bröstkorgen vid ryggläge.
Kotkropps- atros/artrit i ländryggen
- Morgonstelhet som varar minst 45 min.
- Nattsmärta
- Värre efter vila / bättre med rörelse
Hög risk för bestående nervskador
- Förlust av senreflexer
- Kraftig muskelsvaghet i ben/benen
Läs gärna andra delar av serien: Ont i ländryggen?
Del 1 Julgranen
Del 2 Korsetten
Del 3 Stående traktion
Del 4 Liggande traktion
Del 5 Stretch av djupa sätesmuskeln
Del 6 Stretch av stora sätesmuskeln
Del 7 Stretch av höftböjaren
Del 9 Nervmobilisering av Ischiasnerven
Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring: 070-64 88 640
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar