Smärta som strålar ned i benet kan vara orsakad av besvär från ischiasnerven. Då kan det vara bra att behandla just nerven. Det finns tyvärr inte så många verktyg för att avhjälpa nervsmärtor eller följder av nerver som irriterats på något vis. Men nervmobilisering är ett verktyg som fungerar effektivt för de flesta.
Vadå nervmobilisering?
Nervmobilisering syftar till att öka blodcirkulationen i nerven riktat mot den specifika nerv som du har besvär med. Detta för att öka och påskynda läkningen av denne. En nerv ligger inte bara fritt ute eller hänger helt löst i kroppen utan sitter inuti nervskidor som nerven kan glida några millimeter hit och dit i. Det är just denna glidrörelse som gör att det pumpar extra blod till nerven och grundtanken är att utnyttja denna glidrörelse för att på så sätt främja läkningen och minska smärtor och stelhet i nerver.
Vilka utför nervmobilisering?
Det är endast ett fåtal Naprapater och Sjukgymnaster i Sverige som arbetar med Nervmobilisering. De flesta har gått kurser hos David Felhendler sjukgymnast i Stockholm. De senaste årgångarna av Naprapater från Naprapathögskolan i Stockholm har fått lära sig teknikerna. En av de största auktoriteterna på området i världen är Michael Shacklock, om du vill veta mer läs gärna hans bok "Clinical Neurodynamics".
Sittande nervmobilisering av Ischiasnerven
Till att börja med är det bra att veta att det inte ska göra ont, smärta, pirra eller på något annat sätt förvärra dina symtom, varken under eller direkt efter övningen. Övningen är svår att beskriva i ord så här kommer ett klipp där jag visar hur du ska göra.
Efter 30 repetitioner har blodcirkulation i nerven ökat till max och då är du färdig för denna gången. Ökningen av blodcirkulation i området brukar hålla i sig ca 1h, vilket gör att du för optimal effekt bör göra övningen 1 gång/h vaken tid.
Om du inte kan sträcka ut benet så mycket som jag gör på klippet utan att det gör ont eller förvärrar dina symtom, så sträck ut benet så långt du kan utan att känna av symtomen och jobba fram och tillbaka med den övningen i några dagar. Testa sedan om du kan komma längre ca varannan dag och fortsätt så ända tills du kan göra övningen med fullt utsträckt ben i ena läget och fullt böjt huvud och bål i andra läget.
Läs gärna andra delar av serien: Ont i ländryggen?
Del 1 Julgranen
Del 2 Korsetten
Del 3 Stående traktion
Del 4 Liggande traktion
Del 5 Stretch av djupa sätesmuskeln
Del 6 Stretch av stora sätesmuskeln
Del 7 Stretch av höftböjaren
Del 9 Nervmobilisering av Ischiasnerven
Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring: 070-64 88 640
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar