måndag 2 februari 2015

Ont i ländryggen? Del 2 Korsetten

Naprapat Göteborg, Naprapat David
Burkar du få ont i ländryggen eller känner du dig svag i dina core-muskler? Vill du ha en tajtare och mer definierad midja? Har du tagit på dig din korsett idag? Jag menar självklart inte en av tyg, metall eller plast, jag menar den som sitter djupt in i din mage.

Vad är det för muskel?
Magmusklerna består av tre olika lager av muskler som går i olika fiberriktningar. Vi har raka magmusklerna, (magrutorna), sneda magmuskler snett uppifrån och ner och sen snett nerifrån och upp. Innanför alla dessa lager ligger ett lager som går tvärs över, från mitten av framsidan till ryggraden på baksidan. Denna muskel heter m.Transversus abdominis, översatt blir det den transversella magmuskeln. Den har en stark förmåga att hjälpa till att stabilisera ländryggen och föra över kraft från ben till arm och vice versa. Om du drabbats av en längre period av ländryggssmärta, det kan räcka med några dagar, så blir ofta Transversus abdominis inaktiverad (den går på semester).

Det kan vara svårt att hitta den och därför ska du göra denna aktiverings övning. För att snabbare och lättare låta dina nerver hitta till denna muskel så bör du göra denna övning.

Hemövningen - Korsetten

Lägg dig på rygg, håll försiktigt om din midja, slappna av i fingertopparna (du känner mer då). Samtidigt som du andas ut ska du försöka dra in naveln mot din ryggrad, det räcker med ca 1-2cm. Du ska INTE spänna hela magen, du ska bara spänna magen så lite som det bara går. Detta för att Transversus ska vara den första muskeln att spänna sig av alla i alla rörelser som magmusklerna behövs i. Håll anspänningen i 3-5 sekunder och slappna av. Repetera 15 ggr 3 repetitioner, gör detta morgon och kväll i 8-12 veckor, samt vid eventuella smärtor/känningar i ryggen. 

Om du har svårt att få till övningen så kom gärna till kliniken så kan jag hjälpa dig att få till det. Titta gärna på detta youtube klippet som förklarar det ganska bra.

Den här övningen passar bra ihop med övningen Julgranen från förra veckans blogginlägg.


Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du borde reccensera olika kliniker, vill du att jag skickar in min recension hos mitt senaste besök hos www.naprapattaby.se

Naprapat David sa...

Hej! Nej jag kommer inte recensera andra kollegor, det finns en mängd andra tjänster för det. Gå tex in på eniro.se / företagets fb sida / rejta osv.. och skriv din recension där, det brukar vara mycket uppskattat av andra patienter.