måndag 23 februari 2015

Ont i ländryggen? Del 5 Stretch av djupa sätesmuskler

Om du har smärtor djupt inne i sätet, ländryggen eller det strålar ut i baksidan av ditt lår så kan orsaken vara att du har strama och stela muskler djupt inne i sätet. Den största av dessa djupa muskler heter piriformis. 

Första youtubeklippet!
Titta på youtubeklippet för att se hur du kan stretcha muskeln.

Stretch teknik
Håll positionen i 45-60 s, ta några djupa andetag och försök slappna av och häng med i den utökade rörelse som kommer.

Observera
Att stretcha ska inte smärta, hugga, stråla eller orsaka dig något annat otrevligt. Den ska däremot strama och kännas lite grann men det ska inte göra seriöst ont.
Du ska inte stretcha 5000 gånger om dagen, däremot kan det vara bra att stretcha varannan dag/ efter ett träningspass/på morgonen/på kvällen, om du behöver det.


Om du har besvär med någon muskel som känns spänd och molvärker så kan du testa att stretcha den morgon och kväll i någon vecka. Det bör bli successivt bättre och bättre, om du inte ser någon förändring så uppsök legitimerad naprapat. Om du upplever att dina besvär blir värre under tiden eller direkt efter du stretchat så undvik den stretchen, åtminstone för tillfället.

Hur lång period kan jag stretcha?

Jag rekommenderar inte att stretcha några muskler flera gånger varje dag hur länge som helst. Upp till fyra veckor brukar inte vara några problem, men efter det så bör du antingen ha blivit så pass bra att du inte behöver göra stretchen alls, eller övergå till att stretcha varannan dag istället. Detta för att man inte vill vara för avslappnad eller spänd i någon muskel. Det är mer optimalt att ha en lätt anspänning i de flesta musklerna.Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: