måndag 16 februari 2015

Ont i ländryggen? Del 4 Liggande traktion

När du fått riktigt ont i ländryggen så är det bra att ha några övningar som kan hjälpa dig att minska och avlasta smärtan. Den här övningen kan hjälpa dig med det, det är inget magiskt bara något som brukar avlasta ländryggen effektivt.
Traktion av ryggen är något som kan lindra din smärta. Gravitationen trycker ihop dig och genom att du står och sitter och oftast har ryggen i en upprätt position så trycks du ihop av jordens dragningskraft. På en 25 åring med friska diskar så är det 2,5 cm skillnad från morgonen till kvällen pga att diskarna har tryckts ihop under dagen.

Liggande traktion
Lägg dig på golvet och vila underbenen på en hög stol, så pass hög att rumpan lättar ca 5-10 cm från marken. Om du inte får till höjden anpassa stolens höjd med hjälp av några kuddar. Försök att slappna av så mycket det går, ta djupa andetag, som beskrivits tidigare i inlägget "Medveten andning". Detta skapar en lätt bakåtglidning av ländryggskotorna samt en lätt traktion i ländryggen.
Håll denna position i max 30-60s första gången. Om du har väldigt ont så ha gärna någon redo att hjälpa dig att komma ner på golvet med benen. 
Om du upplevt att smärtan minskat under övningen samt att du inte har mer ont direkt efter övningen är den säker att utföra igen. Testa första gångerna i max 60 s för att sedan öka till max 5 min. Du kan göra det ca 1ggr/h alla vakna timmar. OBS: Det ska inte smärta mer när du gör övningen eller efteråt, om det gör det så undviker du övningen, du kan möjligen testa övningen om någon dag igen.


Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: