onsdag 11 mars 2015

Ont i ländryggen? Del 7 Stretch av höftböjaren

Om du har smärtor i höften eller ländryggen som kan stråla ner i ljumsken eller bara göra ont i ländryggen. När du lägger dig på rygg och du behöver böja knäna för att det ska vara bekvämt eller lägga en kudde under knäna så kan orsaken vara att du är stram och stel i höftböjaren - Iliopsoas.

Stretch film

Då kan du göra denna höftböjar-stretch för att minska smärtan. Titta på klippet nedan.

Stretch teknik
Håll positionen i 45-60 s, ta några djupa andetag och försök slappna av och häng med i den utökade rörelse som kommer.

Observera
Att stretcha ska inte smärta, hugga, stråla eller orsaka dig något annat otrevligt. Den ska däremot strama och kännas lite grann men det ska inte göra seriöst ont.
Du ska inte stretcha 5000 gånger om dagen, däremot kan det vara bra att stretcha varannan dag/ efter ett träningspass/på morgonen/på kvällen, om du behöver det.


Om du har besvär med någon muskel som känns spänd och molvärker så kan du testa att stretcha den morgon och kväll i någon vecka. Det bör bli successivt bättre och bättre, om du inte ser någon förändring så uppsök legitimerad naprapat. Om du upplever att dina besvär blir värre under tiden eller direkt efter du stretchat så undvik den stretchen, åtminstone för tillfället.

Hur lång period kan jag stretcha?

Jag rekommenderar inte att stretcha några muskler flera gånger varje dag hur länge som helst. Upp till fyra veckor brukar inte vara några problem, men efter det så bör du antingen ha blivit så pass bra att du inte behöver göra stretchen alls, eller övergå till att stretcha varannan dag istället. Detta för att man inte vill vara för avslappnad eller spänd i någon muskel. Det är mer optimalt att ha en lätt anspänning i de flesta musklerna.Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: