måndag 25 januari 2016

Hållning & Ergonomi Del 6 Sängen


Sängen Vad ska man köpa för sängDet är många som lägger mycket pengar på sina sängar. Men vad ska man köpa för säng? Ska den vara mjuk? Ska den vara hård? Den ska vara lagom hård. Hur vet man om den är det?

Ett bra test för det är att lägga sig i sängen och testa att ligga på alla de olika håll och positioner som du brukar ligga i. Känns det bekvämt? En bra huvudregel är att du ska sjunka ner lagom mycket i sängen, inte för mycket och inte för lite. Du ska inte ligga ovanpå sängen, då fångas du inte upp av resårerna/skummet. Du bör ligga lika hårt/mjukt med hela kroppen, dvs. din vikt ska fördelas över så stor yta som möjligt i sängen inte bara på några få punkter.

När du har en precis lagom hård/mjuk säng så belastar du lika stor vikt på lår, säte, ländrygg, bröstrygg och axlar. Ofta blir det problem med just säte och axlar.


Hur mycket kurvor har du?
Om du har väldigt mycket kurvor, stor rumpa/bröst/axlar, så behöver du en något mjukare säng för att du ska sjunka ner i sängen ordentligt, detta då jämfört med en person som inte har så stora kurvor.

Om du då är rakare i kroppen, har ganska smala/små axlar/rumpa/bröst så behöver du en något fastare säng för att du ska fångas upp jämnare.

Hur mycket väger du?
Med ökad vikt så ökar också fastheten som krävs av sängen för att lyckas fånga upp din vikt utan att du sjunker ner i sängen. Exempelvis om du har mycket av din vikt över bäckenet/magen så kommer du sjunka ner för mycket där och få likt en bananformad position när du ligger i sängen.

Med mindre vikt så är det bättre att ha en något mjukare säng. 

Något av det allra viktigaste när man letar efter en ny säng eller kollar om ens egna säng är bra är om den känns skön, gärna skönare än de flesta andra du testat. Fråga gärna butikspersonalen, ibland har dom en bra utbildning på hur det faktiskt ska se ut för att du inte ska få ont i ryggen av att sova. Jag själv brukar konsult jobba ibland för IKEAs sängavdelning på IKEA Bäckebol för att hjälpa folk att hitta rätt säng för deras rygg. Om du vill ha information om när jag är där nästa gång så gilla+följ min sida på facebook så får du alltid uppdaterad info om det.


Vilket håll sover du mestadels på?
På mage? Då behöver du ofta en lite hårdare säng för att inte sjunka ner för mycket med bäckenet i sängen så att du får några brytpunkter i ländrygg och nacke.
På rygg? Då behöver du en mellan hård säng för att sjunka ner lagom mycket.
På sidan? Då behöver du en lite mjukare säng för att du ska sjunka ner tillräckligt mycket med ffa axel och höft. Så axeln inte trycks framåt/bakåt/uppåt för att den inte vet vart den ska ta vägen.


Hur gammal är din säng som du sover i nu?
De flesta sängarna är inte gjorda för att klara av att slitas på mer än 10-15 år. Även om du lagt enorma summor på den. En säng är en förbrukningsvara. Resårmadrasser är gjorda av resårer(fjärdrar) som slits och slits med åren och blir mjukare och mjukare och mjukare för att till slut bli stenhårda. Stenhårda blir dom när dom är helt körda i botten. Det brukar ofta gå en drastisk kurva i sömnkvalitets försämring särskilt under de sista åren på en period av 10-15 år.

Testa om du ligger bra i din säng.
Lägg dig i din säng på det håll som du brukar sova mest på och be en vän att trycka in händerna under dig först under axlar+säte sedan under ländrygg+lår. Det ska ha i princip lika mycket vikt fördelade på båda delar. Om det inte är det så ligger du ju bevisligen hårdare på de delar som "känns tyngre", vilket lägger en större stress på din kropp.


Är dyrare sängar bättre?
Det behöver dom inte alls vara. Det finns t o m bra forskning på sömnkvalité som bevisar motsatsen. Men visst man får ofta det man betalar för. Dock kan någons logga kosta lite väl mycket ibland. Det viktigaste är att det är en bra byggkvalité på sängen och att resårerna(fjädrarna) sitter tätt för att fånga upp din vikt så jämt som möjligt. I de flesta sängar idag så finns det komfortzoner som innebär att resårerna som sitter i bäckenhöjd jobbar för sig och inte med alla andra resårer, osv och att axlarnas resårer inte jobbar med bröstryggens osv. Så att olika delar, som är formade olika på oss fångas upp individuellt, det gör stor skillnad i sovkomfort. För den sakens skull behöver det inte bli extremt dyrt bara för det.


Testa hemma
Det är inte särskilt enkelt att hitta rätt säng. När du väl hittat en säng som du fastnat för så är eldprovet att faktiskt sova 3-4v i sängen hemma för att få vänja sig vid den nya sängen och låta kroppen anpassa sig till de nya förhållandena. Flera tillverkare har generösa regler när det kommer till returer och byten, använd det flitigt tills du verkligen hittat den säng du drömt om och kan drömma i.

Ta alla ovanstående delar med i beaktning av vilken säng du borde ha.

Läs gärna de andra delarna av serien Hållning & Ergonomi
Del 1 Helium Ballongen

Del 2 Vid skrivbordet
Del 3 Att stå

Del 4 Bilen
Del 5 Bilratten




-Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.

Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

7 kommentarer:

Maja sa...

Hej David! Snubblade på ditt inlägg alldeles nyss. Byte bäddmadrass till en mjukare då den förra var för hård tyckte jag. Nu drygt 6 veckor senare har jag fått såna problem med min vänstra höft,framför allt när jag ligger/sitter ner. Det bränner i höften, sätesmuskel och ner mot knävecket. Kan detta bero på den nya bäddmadrassen??! Hur rehabar jag min höft?

Naprapat David sa...

Hej Maja!
Bäddmadrassen är inte den viktigaste delen som fångar upp din kropp mest när du ligger i sängen utan de viktigaste är resårbottnen, bäddmadrassen är mest där för att avleda fukt och göra sängen mysigare.
Men visst det kan vara en bidragande orsak till dina hlftbesvär men troligen inte den enda orsaken. Jag råder dig att söka hjälp hos en duktig lokal naprapat. Bor du i Värnamo/Jönköpings län är du välkommen att boka en tid hos mig på www.varnamonaprapat.se
Jag kan inte utforma en professionell rehab plan via ett kommentarsfält utan att först ha undersökt dig och pratat mer om dina besvär.
Vänligen
Naprapat David

Axel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Naprapat David sa...

Ursäkta vet inte vad som hände där men här är din kommentar igen...

Hej,Jag är 184 normalvikt. Tidigare hade jag en medium resårbotten som jag upplevde att jag fastnade i o inte fick stöd i svanken av, varpå jag köpte en fast resårbotten för att få stöd, men har märkt attjag inte kommer ned med axeln i den. Har testat sängar på olika affärer, sängjätten, jysk, mio, Ikea etc. Testade idag en kontinentalsäng i medium som jag kom ned med axeln i, men är orolig att eftersom den är relativtmjuk så kanske svankstödet blir sämre. Visby från sängfabriken o Borgholm. Testade fast också kom inte ned lika mycket med axeln då men kände lite tydligare stöd i höftpartiet. Jag kanske ska be en vän känna mitt höft o axelparti när ja testar, inte tänkt på det tidigare. Skulle du rekommendera att besöka en naprat för råd? I affärerna säger de olika;fast för min längd o vikt, sen medium för att komma ned med axelpartiet. Jag sover på sidan o när man lyckades lägga sig rätt kändes medium skönast i kontinentalsängarna jag testade, men kändes som jag fick lirka på kroppen en del för att bli bekväm i höften.

Naprapat David sa...

Jag rekommenderar absolut att be en vän känna i ser dig vilken som passar. Måste inte vara naprapat, räcker att ha lite fingertoppskänsla.
Däremot tror jag du måste förstå att medium inte är någon universal hårdhetsstandard utan något som tillverkarna säger för att på något sätt ge oss en fingervisning åt rätt håll. Men det finns lika många olika medium som det finns medium sängar. Därför behöver man hjälp, och testa många olika. Men de flesta sängar känns lite ovana att sova i 2-3v i innan kroppen vant sig vid den belastning den nya sängen utövar på din kropp.
Ett tips utöver att skaffa en säng är att försöka träna regelbundet, vad som helst. För en stark och frisk kropp i övrigt tål mer skit.

Isabella sa...

Hej David, jag kom över ditt inlägg då jag sökt på stelhet och smärta i ryggen på morgonen. Sedan ett år tillbaka nu så har jag problem som bara blir värre. Igår var jag hos läkaren och en specialist som tittade på ryggen. Allt såg bra ut. Jag vaknar och har ont i främst bröstryggen. En stekhet som är nästan som en låsning. Kan knappt röra mig den första timmen och är bara 32. Jag kommer absolut inte ner på golvet så yoga och streching är inget alternativ tyvärr. Min man vaknar på nätterna och masserar mig men det är inte hållbart i längden. Jag tänker att det måste vara sängen. Vad föreslår du? /Isabella

Isabella sa...

Hej David, jag kom över ditt inlägg då jag sökt på stelhet och smärta i ryggen på morgonen. Sedan ett år tillbaka nu så har jag problem som bara blir värre. Igår var jag hos läkaren och en specialist som tittade på ryggen. Allt såg bra ut. Jag vaknar och har ont i främst bröstryggen. En stekhet som är nästan som en låsning. Kan knappt röra mig den första timmen och är bara 32. Jag kommer absolut inte ner på golvet så yoga och streching är inget alternativ tyvärr. Min man vaknar på nätterna och masserar mig men det är inte hållbart i längden. Jag tänker att det måste vara sängen. Vad föreslår du? /Isabella