måndag 18 maj 2015

Hållning & Ergonomi Del 1 Heliumballongen

Naprapat David
En av de absolut vanligaste hemövningarna jag ger mina patienter är en övning som kallas heliumballongen. Det är en hållningsövning som syftar till att låta dig få en mer avslappnat bra hållning. Många patienter jag har säger att dom tänker på hållningen mycket. När jag frågar vad dom gör när dom tänker på det så säger nästan alla att -”jag gör så här” de drar bak axlarna så mycket dom kan, rätar upp sig lite, det ser bra ut, men är inte särskilt bra. De flesta orkar inte hålla denna position under någon längre tid, dom som gör det får ofta problem med värk mellan skulderbladen. Det beror på att när du drar bak axlarna max så spänner du musklerna mellan skulderbladen statiskt. Statiskt arbete i muskler orsakar minskad blodförsörjning som i sin tur minskar syre transporten till musklerna som i sin tur ger smärtsamma och stela muskler. 

Heliumballongen 
Övningen går ut på att du står upp, placerar din kroppsvikt lika mycket på varje fot och mitt under båda fötterna. Du spänner knäna och slappnar av lite i dom så du inte har helt maxade knän. Vilken är din favorit färg? Tänk dig en helium ballong i den färgen som sitter fast i ett snöre mitt uppe på toppen av ditt huvud, låt ballongen bli så stark att den drar ditt huvud till sin högsta punkt. När du gör detta så rätar du naturligt på dig och får en mycket bättre och mer avslappnad hållning. Denna hållning går att hålla under mycket lång tid, om du tänker på det ofta och mycket när du sitter eller står under 3-4 månader så kommer du få en permanent bättre hållning. 

Inte nog med att det ser bättre ut att ha en mer upprätt hållning, det påverkar även hur du mår och känner dig. När man lyfter sitt huvud som har varit nerböjt så talar ditt fysiska jag om för ditt psyke att du mår bättre än du gjorde innan, att du har lite bättre självförtroende än innan. Plus att du får ha med dig en fin helium ballong i din favorit färg resten av livet..


Läs gärna de andra delarna av serien Hållning & Ergonomi
Del 1 Helium Ballongen

Del 2 Vid skrivbordet
Del 3 Att stå

Del 4 Bilen
Del 5 BilrattenLäs gärna någon av de senaste serierna...

Ont i ländryggen? Del 1 Julgranen osv...

Vardagens dumheter som orsakar din smärta. Del 1 Överansträngda ögon osv...Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: