måndag 31 augusti 2015

Hållning & Ergonomi Del 4 Bilen

Bil, Blogg, Naprapat David, Naprapat Göteborg

Det är många som får ont i kroppen när dom kör bil. För många är det det enda rimliga sättet att ta sig från A-Ö. Men för många kan bilfärden bli en plåga och orsak till mycket lidande. Här kommer några förslag för en bättre och mindre smärtsam bilfärd.

Rattens position
Många sitter alldeles för långt från ratten så att du behöver ha utsträckta armar för att nå ratten. Detta är helt okej ibland, men en mer avslappnad position får du om du sätter dig närmare så att du kan ha armbågarna böjda i ca 90-130 grader vilket blir mer avslappnat. På många bilar kan man höja/sänka och dra ut/dra in ratten, om det går på din bil så glöm inte att ställa in den där det känns bekvämast och testa olika varianter så att du hittar din favorit position. Placera dock inte ratten så att du inte ser hastighetsmätaren.

Inställning av speglar
Föregående inlägg om Helium ballongen är väldigt bra att tänka på när man ställer in sin ratt och speglar (Tänk att du har en helium högst upp på huvudet som drar iväg med huvudet rakt uppåt). Då hamnar du lättare i en mer uthållig och avslappnad position som du kan vara i ganska länge utan att få några besvär av den.

Armbågarnas placering
Ofta så hänger man med vänster arm i fönstret eller på ett armstöd till vänster eller med höger armbåge på ett armstöd till höger. Ofta är det ett fast armstöd som inte riktigt är gjort för dig, utan någon slags medellång biltillverkare. Antingen så är det för högt eller lågt och orsakar att du hänger på armbågen och lutar dig åt sidan eller att du pressar upp axeln i öronen. Detta orsakar onödigt stor belastning på muskler och leder i axel, skuldra och nacke. Försök att om möjligt placera ev. armstöd till att vara precis under din armbåge när du böjt den 90-130 grader. Använd endast armstöden som en lätt avlastning och luta inte hela din vikt på armstödet.

Knänas placering
Det är vanligt att man vilar sina knän mot dörren och mot delar av instrumentpanelen, genom att vrida höfterna utåt. Detta orsakar att du istället för att sitta på sittbensknölarna så  sitter du på dina rumpmuskler och kan lätt få sätessmärtor, falsk ischias osv. Placera hellre knäna rakt fram och fötterna med tårna framåt för att sitta betydligt bättre och minska belastningen på sätesmusklerna.

Ont i ländryggen?
Om du får ont i ländryggen under längre bilresor så kanske en stödjande ländryggkudde kan vara något att testa. Det brukar lindra smärtorna åtminstone tillfälligt. Det löser dock inga problem. Troligtvis har du svaga coremuskler i ländryggen, multifideus musklerna kan behövas tränas upp. Läs gärna detta blogginlägg om hur.


Långa resor?
Låt det ta sin tid, ta flera små pauser, kör inte för långa sträckor utan att ta en paus och sträck på benen. Glöm inte äta mat lika regelbundet som du annars borde göra det.

Köer?
Försök att släppa vänster fot från kopplingen så att du inte får kramp i foten/benet. 
Växla gärna ner och håll längre avstånd, skit i att folk tränger sig in framför dig, du tappar inte många sekunder på det.


Prata i telefon?
Behöver du ringa/svara när du kör så använd gärna ett headset istället för att antingen klämma fast mobilen mellan öra och axel eller hålla mobilen där. Minskar risken för nack/skuldersmärtor mycket.
Läs gärna de andra delarna av serien Hållning & Ergonomi
Del 1 Helium Ballongen

Del 2 Vid skrivbordet
Del 3 Att stå

Del 4 Bilen
Del 5 BilrattenLeg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: