onsdag 27 maj 2015

Hållning & Ergonomi Del 2 Vid skrivbordet

Gamnacke, datornacke, Naprapat DavidHur man har det vid sitt skrivbord är viktigare än någonsin när vi sitter mer och mer framför våra datorskärmar. Musarm, molande värk i nacke, axlar och mellan skuldror är extremt vanligt och hur vi sitter hela dagarna påverkar det direkt. Om vi tänker efter lite extra och får bra tips om hur vi kan sitta bättre för att både minska smärtor och förebygga framtida skador, så kan vi minska våra besvär otroligt mycket.

Tyvärr finns det ingen position/hållning som är bra nog för dig att hålla hela dagen. Men det är bra att ha en shysst hållning och ergonomi att komma tillbaka till och spendera mer tid i än andra konstiga ställningar som vi omedvetet, lätt antar om vi inte tänker oss för.

Gör gärna följande
1. För att inte falla fram med huvudet till en gamnackeposition höj skärmens överkant till ögonnivå. Ställ skärmen mitt framför dig för att inte behöva vrida på huvudet. 

2. Vinkla stolen lätt framåt ca 15-20 grader och placera fötterna rakt ned mot golvet under stolen, gärna lätt på tå.
3. Om du har armstöd höj dom så att du kan vila armbågarna på dessa i ca 90 graders vinkel. 
Höj stolen så att armstöden hamnar i jämn höjd med skrivbordsskivan. Så att du kan vila underarmarna på dessa. Om du inte har armstöd på din stol sikta på att ha ca 90 graders vinkel i armbågen. 
4. Fäll ner eventuella tangentbord. Detta för att få så liten bakåtböjning av handlederna som möjligt, då en neutral handled är mest avslappnat för musklerna i underarmen. 
5. Musen som oftast hamnar i höger hand bör placeras så centralt som möjligt, gärna framför magen mitt framför tangentbordet. Använd gärna båda händerna för att styra musen, variation hjälper dig att minska på belastningen på enstaka muskler.
6. Om du behöver använda musen mycket så byt gärna ut den mot en mousetrapper el. liknande.
7. Lär dig så många kortkommandon som möjligt för att slippa använda musen. Du sparar både tid och stela muskler. Vanligaste jag själv använder är ctrl+c - klipp ut, ctrl+v - klistra in. Listan kan göras lång.
8. Om du använder numpaden mycket så köp en separat numpad som du kan lära dig använda med båda händerna, och byt sida så ofta du bara kan när du knapprar in alla siffror.
9. Ta många små mikropauser.


Läs gärna de andra delarna av serien Hållning & Ergonomi
Del 1 Helium Ballongen

Del 2 Vid skrivbordet
Del 3 Att stå

Del 4 Bilen
Del 5 BilrattenLeg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: