måndag 1 februari 2016

Ont i nacken? Del 1 Ugglan


Gamnacke, uggla, hemövning, Naprapat DavidDet är lätt hänt att huvudet närmar sig alla skärmar mer och mer så att nacken liknar en gamnacke. Detta för ofta med sig smärtor och stelheter i nacke och skuldra. Men det finns hjälp att få. En av de bästa övningar du själv kan göra är Ugglan.

Ugglan går ut på att du först sträcker på dig, tittar rakt fram och för huvudet rakt bakåt så långt det går och håller den positionen i 5s, slappna sedan av. Du ska inte böja huvudet bakåt eller framåt utan endast helt vertikalt. Det ska inte göra ont, du kan dock i början få lätt träningsvärk av övningen. Upprepa detta 15 repetitioner i rad/dag och märk hur du direkt hamnar i en mer avslappnad position med huvudet. När du har gjort 15 repetitioner om dagen i 1-2v så kan du öka detta till 15 rep X 3 set/dag, det är bra att göra detta i ca 3 månader varje dag för att sedan bara göra det någon gång i veckan.

Svårt att se hur du ska göra? Tänk dig att en spindel trillar ner mitt framför näsan i en spindeltråd, vad gör du? Drar huvudet rakt bakåt så fort det går, håll kvar positionen i 5s, färdig med första repetitionen. 


Detta aktiverar muskler som är skapta till att hålla uppe ditt huvud hur länge som helst. Dom sitter nära din halsryggrad (prevertebrala) och gör att de ytliga musklerna som ofta orsakar spänningshuvudvärk mm. inte behöver spänna sig lika mycket. Inte bara det utan du får även en snyggare och bättre hållning.

Vad väljer du, uggla eller gamnacke?
Läs gärna tidigare blogginlägg in denna serien
Ont i nacken? 


Läs tidigare serier
Ergonomi
Ont i ländryggen?

Vardagens dumheter som orsakar din smärta-Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: