måndag 25 april 2016

Ont i nacken? Del 3 Värme

Vetekudde, värmeflaskaHaft ont i nacken, ländryggen, magen? Testat att ha någonting varmt på ett smärtande område? Om inte så testa det, för de allra flesta minskar det smärtan, åtminstone tillfälligt! Det är ingen mirakelkur som löser alla dina besvär. Men det hjälper väldigt mycket att minska smärtan lokalt vid exempelvis nackspärr eller något annat. Vid magsmärtor/mensvärk kan värme som appliceras på magen lindra effektivt, just på magen stimuleras mycket lugnande nerver, vilket får hela magen att lugna ner sig (och dig!). 

När du värmebehandlar ett smärtande område tex nacken. Stimuleras många nerver som skickar mängder av signaler till hjärnan. Detta kan blockera ut de smärtande signalerna eftersom värme går mycket fortare och kan blockera ut signaler som kommer går i nerver som registrerar molande smärta. Detta är en del av Port-teorin och är en förklaringsmodell på varför det fungerar. Det finns två alternativ för smidig åter-uppvärmning som kan vara bra att ha hemma. Antingen en värmeflaska eller en vetekudde.

Vetekudde
En oftast rektangulär påse med vetekorn i, som används för att värmebehandla olika områden av din kropp. Värm inte vetekudden längre i mikron än att det går att hålla den mot huden utan att bränna sig. Om du värmer den för länge kan det i värsta fall börja brinna, eller så kan du bränna dig på den. Ha gärna någonting omkring vetekudden som en handduk eller något som du senare kan ta av när den inte är lika varm.
Finns att köpa på i princip alla apotek och går att beställa från tex Bodystore ca 139 kr + gratis frakt. Går även oftast hitta i någon av alla dina lådor hemma, undangömt långt inne någonstans.

Värmeflaska
I värmeflaskan häller du kokande vatten, det håller värmen betydligt längre än vetekudden. Men risken att du bränner dig är något större, sen finns även risken att du kan bli väldigt blöt, men endast om den går sönder, vilket bara måndagsex eller de som fått för många kramar gör. Många föredrar dock värmeflaskan eftersom det just håller värmen mycket längre. Du kan köpa en tex här Värmeflaska 200kr inkl frakt.

Vilken är bäst? 
Det får du själv bestämma, dom kostar inte skjortan så varför inte testa båda? Som sagt är det ingen lösning på problemet men det är en relativt biverkningsfri smärtdämpare. (Du kan bränna arslet av dig men då får du vara riktigt klantig.)
Om inte smärtan ger med sig så rekommenderar jag dig att söka vård, jag hjälper dig gärna med muskler, leder och nerver som bråkar. Vid större skador bör du alltid uppsöka legitimerad vårdpersonal för bedömning och hjälp.Läs gärna tidigare blogginlägg in denna serien
Ont i nacken? -Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: