tisdag 21 februari 2017

Ont i nacken? Del 5 Stretch av nacken

Om man har smärtor i nacke eller huvud, så kan orsaken vara strama och stela i muskler i nacken. Nedan följer några av de vanligaste stretchövningar jag ger mina patienter.

Stretch av Övre kappmuskeln / trapezius descendens.

Testa att göra den här stretchövningen för att minska smärta i nacke, huvud och tinning. Jag visar även hur man inte ska göra. Titta på klippet nedan.Stretch av Skulderbladshöjaren / Levator Scapulae
Testa att göra den här stretchövningen för att minska smärta i nacke, skulderblad, bakhuvud och uppe på huvudet. Titta på filmen nedan.

Stretch av Sidohalsmusklerna /  Scalenii
Testa att göra den här stretchövningen för att minska smärta i nacke, hals, ansikte, huvud, skuldra och hela armen. Dessa muskler kan trycka på alla nerver som går ut från halsen och kan orsaka smärtor i hela området beroende på var de är spända. Titta på övningen nedan.


Stretch teknik
Håll positionen i 45-60 s, ta några djupa andetag och försök slappna av och häng med i den utökade rörelse som kommer.

Observera
Att stretcha ska inte smärta, hugga, stråla eller orsaka dig något annat otrevligt. Den ska däremot strama och kännas lite grann men det ska inte göra seriöst ont.
Du ska inte stretcha 5000 gånger om dagen, däremot kan det vara bra att stretcha varannan dag/ efter ett träningspass/på morgonen/på kvällen, om du behöver det.


Om du har besvär med någon muskel som känns spänd och molvärker så kan du testa att stretcha den morgon och kväll i någon vecka. Det bör bli successivt bättre och bättre, om du inte ser någon förändring så uppsök legitimerad naprapat. Om du upplever att dina besvär blir värre under tiden eller direkt efter du stretchat så undvik den stretchen, åtminstone för tillfället.

Hur lång period kan jag stretcha?

Jag rekommenderar inte att stretcha några muskler flera gånger varje dag hur länge som helst. Upp till fyra veckor brukar inte vara några problem, men efter det så bör du antingen ha blivit så pass bra att du inte behöver göra stretchen alls, eller övergå till att stretcha varannan dag istället. Detta för att man inte vill vara för avslappnad eller spänd i någon muskel. Det är mer optimalt att ha en lätt anspänning i de flesta musklerna.

Läs gärna tidigare blogginlägg in denna serien
Ont i nacken? 


-Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: