söndag 26 november 2017

Huvudvärk - Del 1 Migrän

Senast uppdaterad (2020-04-07)

15% av Svenska befolkningen beräknas ha migrän, alltså ca 1,5 miljoner svenskar! Många får ont i huvudet regelbundet. Vissa får det mer än andra. Ofta kan det göra otroligt ont, "som ett spett rakt igenom huvudet". Man kan ha ont i huvudet av många olika orsaker. Vissa har spänningshuvudvärk eller någon annan form av huvudvärk en del har den lite svårare huvudvärkstypen som heter migrän. En del tror att dom har migrän men när de blir undersökta av någon som ställer rätt frågor och har tillräckligt med kunskap i området  så kanske det är någon annan form av huvudvärk.


Vadå migrän?
En kraftig huvudvärkstyp som går igenom flera olika faser som skiljer sig markant åt. 

Förstadiefasen har så många som 70% och den varar i 2-48 h med en annorlunda känsla i kroppen som är väldigt varierande och individuell: allt från att känna sig lite konstig, pigg, trött, svårt att koncentrera sig, till att vara sötsugen. Detta brukar övergå till nästa fas Aurafasen. 
Aura är olika konstiga symtom, där många beskriver små stjärnor i ögonvrån, minskat eller ökat luktsinne, strålande känsla ut i ena armen osv. Det kommer fort och försvinner oftast efter 20-30 min och varar sällan längre än 60 min. Mellan 10-30% uppger att de är med om en aurafas som övergår till migränhuvudvärk, men vissa undantagsfall får bara auran och sen går det över. 
Huvudvärksfasen domineras av en kraftig bultande tung, ensidig huvudvärk som följs av en känslighet för stimuli i allmänhet, så som ljud och ljus samt ofta illamående/kräkningar. Huvudvärken brukar oftast vara mellan 4-72 h. Sedan är det en flytande övergång mot en återhämtningsfas där man mår bättre och bättre med tiden men ofta känner sig slö, konstig och lite bakfull. 


Ett typ exempel är då en kvinna som stressat lite extra mycket i någon vecka och äntligen kan ta helg som vaknar på lördag morgon med en kraftigt bultande huvudvärk över ena sidan av ansiktet och behöver lägga sig ner i ett mörkt, tyst och svalt rum med en hink bredvid sängen(pga illamående) och rida ut stormen, som utan hjälp med lite tur lugnat sig först till dagen efter.

Mera fakta
Av patienterna som lider av detta är 65% kvinnor. Det finns en viss ärftlighet inblandad då 70% säger att de har nära familj med migrän, samtidigt som det beräknas vara ca 70% som får migrän om båda föräldrarna har migrän och ca 45% som får migrän om ena föräldern har det. Barn som har migrän får ofta någon form av aura som följs av magont och det kan vara mycket svårt att förstå att detta också är migrän. 
Migrän debuten för de flesta är i tonåren och den värsta perioden i livet brukar vara runt 30 års åldern. Oftast minskar migränen med stigande ålder efter medelåldern. En del kan ha migrän på båda sidorna av huvudet men då mycket sällan samtidigt utan snarare ena gången på ena sidan och andra gången på andra sidan. 

Vad är det som händer?
Man vet inte exakt, men det man tror händer är att hjärnan får en stark reaktion där mängder av nerver och nervceller kaskadiskt pulserande skickar massor med nervsignaler hit och dit. När detta väl når något av våra sinnen så brukar vi märka av det tydligare genom aura symtom. Man misstänker att det delvis kommer av en blodtryckssänkning i den hjärnhalva man får besväret i efter att man slappnat av efter mycket stress. Tyvärr brukar denna blodtryckssänkningen i hjärnans ena hälft resultera i att hjärnan beställer högre blodtryck och helt enkelt beställer för högt blodtryck, så blodtrycket i den sidan av hjärnan ökar så mycket så att man får den typiska kraftiga bultande huvudvärken på den sidan av huvudet. Nerver blir mycket känsliga och har lättare att reagera kraftigare på lite stimuli, som tex en liten ljusglimma som kommer in i rummet som annars är helt kolsvart kan uppfattas som en käftsmäll. Men helt säkra är vi inte på vad som orsakar migrän, och vad det är som händer. 

Varför kommer det?
Förståelse för vad som händer är en bra början på att bli friskare då det mer kan ses som en överkänslighet och man tror att man inte kan bota migrän helt, bara bli mer eller mindre påverkad av det. Man måste försöka kartlägga vad det är som orsakar just din migrän. Är det som det är för många att det bryter ut efter en periods hög stress? Eller kommer det sig av något annat? Särskilt kvinnor kan även reagera på hormonkurvan, ofta vid mens/precis före mensen eller vid ägglossningen, vissa får besvär av p-piller. Vissa reagerar på olika saker som cheddar, öl, rödvin, gluten m.m. Många reagerar på svängningar i blodsocker. En del kan även reagera på kemiska tillsatser i mat, vissa reagerar på maten i sig och vissa kan reagera på tryckförändringar vid väderomslag.

Kan man göra något åt det?
Ja det kan man absolut. Det finns mycket man kan göra. Kartläggning av varför just du får migrän bör göras. Sen börjar arbetet med att försöka att undvika dessa olika delar som du märker orsakar din migrän. 

Men först - Är det migrän?
Är det första gången du är med om en så här allvarlig huvudvärk så bör du uppsöka vård, helst via akuten eller möjligen vårdcentralen, då aura symtom kan maskera något mycket allvarligare så som blodproppar i huvudet med mera. Har du haft besvär likt det jag beskriver här ovan till och från under en tid så är det förmodligen inte något av de farliga potentiella diagnoserna utan endast en vanlig migrän, men se till att få diagnos av någon som är legitimerad och välutbildad inom området.


Kronisk eller episodisk migrän?
Migrän kan hålla i sig och besvära olika ofta för den drabbade. 1-3 attacker / år är en normal episodisk ganska mild nivå. Men frekvens på minst 8 attacker / månad med 15 dagars huvudvärk totalt räknas som kronisk migrän, och frekvens under det räknas som episodisk. 


Råd - En sak i taget
Nedan kommer en mängd råd och tips som du kan testa men ändra helst bara en sak i taget för att se vad som faktiskt fungerar för just dig. Om du ändrar för mycket så kanske du inte har en aning vad som egentligen hjälpte dig.

Förebyggande råd
- Testa att undvika olika ostar, öl, rödvin annat som är lagrat/jäst. 
- Minska/sluta med raffinerat socker
Undvik mat med mycket snabba kolhydrater
- Undvik för dig kända allergi framkallande saker
- Testa att inte äta gluten i 1 mån, strikt.
- Testa att äta LCHF kost då detta ger dig mycket jämnare blodsockerkurva
- Sluta med p-piller
- Tillskott För kvinnor: Ät Gamma-linolium syra GLA ca 1g/d  för en normalare hormonkurva
- Tillskott B-vitamin komplex 1-3 kapslar/dag, alt detta komplexet
- Tillskott B2/riboflavin hög terapeutisk dos 400mg/dag, har vid flera studier minskat besvären av migrän med mellan 40-60%, med endast i snitt endast 3,33% av patienterna som märkte någon biverkan, då oftast i form av ont i magen. Bör tas tillsammans med B-vitamin komplex. (ref Prophylaxis of migraine headaches with riboflavin: A systematic review)
- Tillskott Magnesium terapeutiskdos 600-800mg/dag, vanligaste biverkan är lös avföring, sprid dosen över dagen samt ev. minska den om det fortsätter att vara löst. Läs gärna tidigare blogginlägg om magnesium
- Tillskott CoQ10 300mg/dag minskar antalet attacker i dubbelblindstudie. utan några biverkningar. Mycket viktigt för kärlhälsan mm.



Råd vid en attack

Totalt stimuli
Det är ofta den totala dosen av stimuli till alla dina sinnen och hela dig som brukar putta dig över kanten till att sätta igång din migrän. Många kan märka att det fungerar inte så bra att gå på köpcentrum på förmiddagen för att sen jobba några timmar i en högljudd miljö för att sen avsluta dagen på en konsert. Det blir för mycket stimuli och stress på alla dina system under för kort tid, utan vila.
Om du märker att det börjar dra ihop sig till migrän, testa att pausa så mycket stimuli från alla håll som möjligt. Lägg dig i ett totalt mörklagt, svalt, rum med hörselskydd på. Alternativt: Ögonbindel exempelvis tempurs, samt Aktiva brusreducerande hörlurar: exempelvis Bose QuietComfort. Om du inte är hemma och kan få det tyst och mörkt på andra sätt.
Man tror att migräniker har ett genetiskt problem med att stänga intaget av stimuli som är onödiga för oss, tex buller, höga bakgrundsljud, blinkande lampor. Detta kan då ökas på vid en migränattack, så att ljus blir "mördande".

Andning
Djup medveten andning, läs gärna tidigare blogginlägg. Samt att man på utandningen hummar/andas ut på ett M. Detta får bihålorna att vibrera och gör att de producerar extremt mycket Kväveoxid-NO. Vilket är en för kroppen helt naturlig blodtryckssänkare. Dock bör detta användas med försiktighet i aura fasen om du har en sådan då denna fas som regel innebär ett redan lågt tryck i hjärnan. Men i övergången till huvudvärksfasen så borde det vara perfekt att göra. Det bör kunna ha samma effekt som de blodtryckssänkande mediciner som den verksamma substansen heter hmhm-triptan. Då dessa läkemedel som regel ger de flesta patienter en baksmälla i biverkningar så är det önskvärt att hitta andra vägar som kroppen vet bättre hur man hanterar.

Medicinering
Det finns diverse mediciner däribland koffein, NSAID, Paracetamol, Acetylsalisylsyra, botox, Triptater, samt Ergotaminer. Diskutera gärna med din läkare vad som kan vara bra för dig. Samtidigt vill jag rekommendera dig att försöka att undvika läkemedlen om det är möjligt. Då det är mycket vanligt med medicinutlöst huvudvärk eller migrän. Det vill säga att många av medicinerna kan i sig själva utlösa huvudvärk som biverkan.
Är det enda vägen som är kvar då du testat allt du kan tänka dig testa så visst, testa det, det kanske är bättre med eventuella biverkningar än att ligga däckad i 72 h. Det är mycket vanligt med övermedicinering hos migränpatienter så tänk igenom noga hur mycket du använder medicinen och rådfråga din förskrivande läkare om du misstänker att du använder för mycket medicin.


Kronisk migrän och Botox
I den senaste systematiska meta-analysen med totalt 4190 patienter inkluderade från Cochrane så finns det inga bevis för att botox minskar huvudvärken vid episodisk migrän. Men den minskar huvudvärken och ökar livskvalitén hos de med kronisk migrän, antal dagar med migrän/månad minskade med 2 dagar/mån i snitt. All form av lindring är kanske bra men då behöver man ha i åtanke att kronisk migrän som tidigare sagts definieras som migrän minst 8 dagar/månad och huvudvärk minst 15 dagar/mån. Det finns även sämre och mindre andra studier som hävdar bättre effekt för botox som har stor risk för bias. (ref: 2019 Cochrane systematic review and meta-analysis of botulinum toxin for the prevention of migraine)
Om du funderar på att ta botox behandling för att testa det mot din migrän så kontakta din migränläkare eller neurolog för diskussion, gå INTE till någon utan legitimation på exempelvis en skönhetssalong, om hen inte är leg. läkare som utför injektionerna vill säga. 

Behandling
Jag arbetar med många migränpatienter och alla vittnar om en väldigt stor förbättring av sin migrän efter en snittserie på 3-5 behandlingar hos mig. Där vi börjar med att kolla så att det är migrän för att sen prata om vad migrän är, likt ovanstående text. Sen jobbar jag även mycket med manuella tekniker där jag masserar, trycker på triggerpunkter i stela muskler, mobiliserar och justerar stela leder. I 80% av alla migränfall så har man så kallade identiska triggerpunkter i övre nackledsmuskulaturen-nackrosetten som strålar rakt in i/runt det ögat man har besvär kring. Samt att man i de flesta fall åtminstone initialt är väldigt stel i nackens leder. Detta behandlas och många upplever en enorm skillnad när nackens muskler och leder inte längre driver på smärtan att bli outhärdlig. De flesta får en lättare form av migrän med mycket färre anfall per år. Om man endast har 1-3 anfall av migrän per år så börjar vi bli nöjda. Vissa blir helt bra, men många har tyvärr något anfall men då oftast under kortare tid med mindre smärta. Om du vanligtvis inte får migrän så ofta utan endast 1-3 ggr/år men nu på senare tid börjat få mer besvär av migränen så brukar några behandlingar kunna lösa upp en hel del av det som minskar dina marginaler och som ökar på migränen.


Sprid ordet - Dela - Kommentera
Dela gärna vidare om du känner någon med migrän, har du fler tips och råd så skriv dom gärna i kommentator fältet här nedan!


Det finns hjälp att få!



Bild på Naprapat David Björhag


-Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken i Göteborg så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: