tisdag 8 oktober 2013

Magnesium - Har du också brist?

Naprapat Göteborg
Får du ibland ryckningar i ögonlocket, kramper, hicka eller lider du av depression, ångest, högt blodtryck, hjärtklappning, kramp i benen, huvudvärk, migrän, muskelsvaghet, benskörhet, trötthet, sömnproblem, PMS eller irritation? Det kan bero på att du lider av magnesiumbrist!

Muskelspasmer

En extremt viktig process som magnesium är en nyckelfaktor i är när en muskel ska slappna av. Kalcium utsöndras för att få muskler att spänna sig och magnesium utsöndras för att få muskler att slappna av. Om då inte processen för att få musklerna att slappna av fungerar så hålls musklerna spända mycket mer och hårdare än vad de hade behövt om det fanns tillräckligt med magnesium att tillgodogöra för processen att få muskeln att slappna av. 

Hur mycket magnesium behöver du?



Magnesiumbrist
Väldigt, väldigt många har magnesiumbrist, man kan få det av olika anledningar som tex stress, högt intag av kalcium, diuretika (vätskedrivande som kaffe, te, alkohol, blodtrycksmedicin), kolhydrater som är väldigt processade(förstör vitaminer och mineraler), som tex i pasta, kakor, bröd, snabbmat, cornflakes eller liknande.

Konsekvenser av magnesiumbrist
Magnesium är ett mineral som deltar i över 300 olika funktioner i kroppen och det här är bara ett axplock av några av de många konsekvenser magnesiumbrist kan leda till är som bara nämnts ovan:
Depressioner
Magnesium är med och bildar må-bra hormonet serotonin. Serotonin behövs för att vi ska må bra och utan magnesium kan din kropp inte bilda så mycket som den vill. 
Högt blodtryck
Magnesium gör så att blodkärlens glattamuskler kan slappna av och minska sitt tryck vilket direkt minskar blodtrycket, om det behövs.
Osteoporos/Ostoepeni/Benskörhet
Magnesium mineraliserar de yttre delarna av dina ben vilket gör benen hårda och fasta och hållbarare. Utan magnesium blir således benen inte lika hårda, skörare och bryts lättare.

Hur vet jag om jag får i mig optimala magnesium nivåer?
Det kan vara svårt att räkna ut exakt hur mycket magnesium du får i dig, men det går. Däremot är det ännu svårare att veta exakt hur mycket som faktiskt tas upp och som du kan tillgodogöra dig. Du behöver därför oftast testa dig fram till en optimal nivå för just dig. Mer info nedan…

Var håller magnesiumet i kroppen hus?
Jo 60% i benen, 40% i cellerna 1% i blodet. Därför kan ett blodprov vara ganska osäkert och du bör hellre gå efter hur du mår/symptombild, blodprovet går tyvärr inte att lita på till 100 %. 

Vad är magnesium?
Magnesium är ett vattenlösligt mineral det innebär att du kontinuerligt måste få i dig rätt mängd magnesium för att de som inte används och är överskott på kommer försvinna ut ur kroppen. Tyvärr har dagens skördar och jordar inte samma mängder med magnesium som det fanns innan. Vilket innebär att för 30-40 år sedan så fick vi i oss så mkt magnesium vi behövde i vår mat men idag så innehåller tex inte mjöl någon(!) magnesium alls. Det innebär i praktiken att du måste tänka efter lite mer vad du äter/stoppar i dig för att få i dig tillräckliga dagliga mängder för att inte lida brist.

De Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR/RDI) anser att behovet av magnesium för män är 350 mg per dag, och för kvinnor 280 mg per dag. Barn (4-12 år) behöver i genomsnitt 200 mg per dag beroende på barnets ålder. Tyvärr ligger ofta dessa näringsrekommendationer under en optimal nivå och är snarare en rekommenderad längsta gräns. En optimal nivå för magnesium/dag brukar ligga för en vuxen man mellan 500-750 mg i totalt intag och något lägre för kvinnor. Men detta bör trappas upp med tiden, lyssna på din kropp, om du någon gång mår dåligt av något du äter eller gör så bör du alltid utvärdera om du ska fortsätta med det, detta bör även tillämpas i detta fall.

Kan man få i sig för mycket magnesium?
Ja det kan du, magnesiumöverdosering är ovanligt men det visar sig oftast genom illamående, diarré, muskelsvaghet och låg puls. Lider du däremot av njursvikt(njuren håller balansen och gör så att du kissar ut det som inte behövs) eller får dialys eller om du har andra allvarliga sjukdomar så bör du rådfråga din läkare före du börjar en ev. behandling. OBS att vid njursvikt och extrem överdosering så är det potentiellt väldigt farligt och kan till och med leda till att hjärtat slutar slå och du dör. Men om du inte lider av njursvikt eller liknande sjukdomar så är det väldigt säkert med magnesium!
Långt innan det blir farligt så har din kropp sagt ifrån mer än en gång, så lyssna på din kropp och öka doseringen med ca 100 mg/dag varje vecka tills du märker att du är uppe i de nivåer som hjälper dig att bli av med magnesiumbrist-symptomen och samtidigt inte ger dig överdoserings tecken. Sprid med fördel ut intaget av magnesium till mer än en gång/dag med fördel med måltider. Öka inte doseringen över 750 mg om dagen för en vuxen man, de magnesiumbrist symptomen du lider av kan faktiskt bero på andra saker också.

Hur får du i dig tillräckligt med magnesium?
Om du äter en ekologisk kost rik på exempelvis, gröna grönsaker, spenat, grönkål, bönor, vetegroddar, vetekli, bovete, sötmandel, cashewnötter, paranötter, solrosfrö, pumpafrö, chiafrön, sesamfrö, banan, kakao, fisk, kött, mm. så bör du få i dig tillräckliga mängder magnesium. Om du inte tror du får i dig tillräckligt så rekommenderar jag att testa ett tillskott på något eller några av följande sätt:

Förslag på extra tillskott.
Kapslar - Magnesium Kelat - En form av magnesium som många har lätt att ta upp och som oftast inte orsakar särskilt mycket problem med magen. För stort intag kan leda till diarré och övriga överdoseringssymptom. Jag äter själv 3kaplsar/dag vilket ger 450mg magnesium förutom det jag får i mig varje dag via min kost. 

Genom huden - Magnesiumklorid - Köp 25kg badsalt kostar 100kr på granngården, folk använder det till att salta vägar mm. med men det är perfekt att ta 2-5dl magnesiumklorid i ditt badkar som badsalt. Huden kan ta upp magnesium.

Genom huden - Epsomsalt som är Magnesiumsulfat - Består av magnesium och sulfat och är perfekt att bada i precis som magnesiumkloriden. Finns att köpa på hälsokostbutiker.

Genom Huden - Magnesiumolja - Kan köpas på hälsokostbutiker. Du kan sedan spraya magnesiumoljan på huden för att huden ska ta upp magnesiumet.

Testa själv
Så varför inte testa att ta ett magnesium bad i ditt badkar? Jag brukar göra det 1-2ggr/vecka och jag somnar hur lätt som helst och sover bättre och känner mig mer utvilad efter ett sådant bad. 



Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: