onsdag 22 oktober 2014

Vardagens dumheter som orsakar din smärta! Del 7 - Självmanipulation - Att knäcka nacken/ryggen själv

Självmanipulation - Att knäcka nacken/ryggen själv
Knäcka nacken, knäcka ryggen, Naprapat DavidNär du knycker till i nacken så att det knakar i nackens leder så känns det oftast väldigt skönt. Tyvärr är det en kortvarig känsla som orsakar dig nacksmärtor. Med varje knyck så ökar du rörelsen i den led du justerar själv och töjer i ledkapseln. Med den nyfunna rörelsen så behövs inte den rörelsen som finns ovanför och nedanför den leden lika mycket. Detta resulterar i att det blir stelare och stelare runtomkring de leder du knakar i. Detta ökar belastningen på musklerna som jobbar över de lederna och brukar orsaka många smärttillstånd/huvudvärk osv. När en led knakar till så får du oftast en muskel och nervavslappning momentant i området. Om leden från början behövde en ökad rörelse så är det sällan några negativa effekter att göra det. Men att göra det själv resulterar för de flesta besvär med smärtor i kroppen. Nacken och ryggradens leder arbetar tillsammans och vill helst inte ha väldigt mycket rörelse i några leder och väldigt lite rörelse i andra. Här är lagom mycket rörlighet bäst.
De flesta börjar att självmanipulera sig en gång och sen går det lång tid till nästa gång. Men sen börjar det bli en gång i månaden, en gång i veckan, en gång om dagen, ofta upp till en gång i halvtimman. Det är inte bra att manipulera en led så ofta, siffror mellan 20-50 ggr/år verkar vara utan större biverkan. Hur ofta självmanipulerar du dig?
Vi har tre typer av leder, hypermobila (leder som är överrörliga), hypomobila (leder som är väldigt stela) samt leder som rör sig normalt. Leder som är hypermobila ska man inte öka rörelsen i, det ökar endast besvären från leden och kan töja ut kapsel ligament och skada leden. Leder som är hypomobila bör manipuleras/justeras för att återfå sin normala rörlighet, det är extremt svårt för att inte säga omöjligt att göra det på rätt nivå själv.
Våra muskler och leder behöver en balans mellan mobilitet, stabilitet och styrka. Den balansen blir skev när du återkommande ökar rörelsen i några få leder.


Lösningen: Är att från och med nu aldrig självmanipulera dig. Skaffa hjälp av någon som kan känna efter vilka leder som är stela/rörliga och hjälpa dig att jämna ut balansen istället för att öka på obalansen i nacken, det underlättar när du kämpar med att sluta. De första veckorna är svårast när du försöker sluta att göra det, det har ofta blivit ett ticks. Men tänk varje gång du råkar göra det, att du inte ska göra det så blir det bättre och bättre. Du kan även testa att ha ett hårband runt handleden som du kan snappa dig med om du skulle råka göra det ändå - som en negativ affirmation.

Läs nästa blogginlägg - Del 8 - Paddnacke/Telefonnacke
Läs förra blogginlägget - Del 6 - RygglyftLeg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.

Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur är det egentligen med Naprapater som knäcker nackar? Hur många människor har fått bristningar i halsens blodkärl och hur många av dessa har dött.

Hur stort tror du mörkertalet är?

Neurologer är väldigt medvetna om det här problemet. Så också Naprapater/kiropraktorer vad jag förstått. Men vi stackare som går till er får aldrig höra om dessa risker. Varför är det så? Borde inte vi som utsätt för dem rimligtvis få avgöra om det är värt det?

Av unga människor som drabbas av blödningar i halsartärerna (som går i ryggraden) är den abosoluta majoriteten pga just nack-manipulation från just naprapater/kiropraktorer enl neurologer jag pratat med.

Naprapat David sa...

Hej Anonym!
Vet inte vem du talat med bland neurologer/kiropraktorer/naprapater, men det stämmer absolut INTE att den absoluta majoriteten av vertebralis/stroke/blödningar skulle vara pga just nack-manipulationer hos unga eller gamla.

Däremot har det rått stora diskussioner gällande fall där patienter har ett misstänkt fall av stroke eller arteria vertebralis dissektion där patienten självklart ska skickas direkt till akuten. Det är många som söker besvär med akut smärta i nacke och halsrygg. Vi som leg. naprapater ska alltid använda den behandling som är säkrast och bäst för patienten. Vid minsta misstanke om skada på halsartärer så skickas dessa patienter vidare till akutmottagningen.

Varje år sker ca 1.5 miljoner naprapat behandlingar i Sverige. Det är ca 1 patient vart annat år som naprapaten/patienten anmäler ett Lex Maria fall med misstanke att något naprapaten har gjort fel eller vill utreda om fel har begåtts med fall där en patient har fått en stroke/haft en stroke när patienten sökt hjälp.

Det finns INGA studier som bevisar att nackmanipulation ORSAKAR blödningar/stroke/dissektion. Men det finns studier som hittat sambandet mellan att man fått nackmanipulation och man även fått en stroke eller liknande, detta bevisar ändå inte att patienten har fått detta som en behandlingsreaktion utan misstänks i de allra flesta fall vara något som patienten kom till terapeuten med från början.

Du dör inte av att kolla dödavinkeln, det är inte därför den heter så.

Vid ett normalt besök hos mig eller någon av mina kollegor så utförs en noggrann anamnes och undersökning och potensiella risker utesluts så att vi kan använda de behandlingstekniker som anses lämpliga/säkra, detta gäller för alla behandlingar hos en naprapat.

För att tydliggöra
ca 80 personer av 100 000 dör av att äta ipren/NSAID.
Om det då är ett fall på 3 miljoner behandlingar, där vi åtminstone kan räkna med att 1/3 del har fått nackmanipulation hos en naprapat. Då är det ca 0.1 fall på 100 000 som misstänks för att få denna biverkan. Om det hade varit ett läkemedel hade det klassats som en biverkan som är mycket sällsynt ( mindre än 1 på 10 000) vilket är en stark underdrift, då det endast är 1/1 000 000 enligt detta exempel.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8583176
Deras konklusion: Det är flera hundra gånger farligare(dödligare) att använda NSAID än att bli manipulerad i nacken.

Hur stort är mörkertalet då? Det är omöjligt att svara på, jag tror att det är väldigt litet då det är en så pass kraftig biverkan som vi talar om. Jag tror att det i 99% av fallen kommer fram och anmäls.

Jag och många med mig använder endast tekniker som är så säkra som möjligt för dig som patient.

Vänligen
Naprapat David Björhag

Unknown sa...

Hej! är det farligt att knäcka fingrarna? Jag vill sluta med det men det är svår har du några tips till att sluta?