tisdag 17 december 2013

Proprioception - Ditt sjätte sinne, Ledsinnet

Naprapat David Göteborg
Armbågsled i genomskärning
Tänk dig att du står på spårvagnen/tunnelbanan/bussen och den tvärstannar. Du flyger som en vante och kraschar rakt in i den gamla tanten som sitter en meter bort. Om du hade varit mer förberedd hade det aldrig hänt. Förberedd hur då?
Vi vet alla att vi har 5 sinnen, lukt, hörsel, känsel, smak och syn. Sen har vi även ett sjätte - proprioception.
Jag arbetar med leder hela dagarna. När problem med våra leder uppstår så kan de dra med sig alla möjliga besvär till omkringliggande vävnad. Allt från huvudvärk och nervsmärta till yrsel och muskelsmärta.

Proprioception/Ledsinnet vad är det?
Det  är det som gör att vi även om vi blundar så vet vi exakt vilken vinkel vi har vår arm. Detta sjätte sinne proprioception, är det dina leder förmedlar till dig, i vilket läge du har dina armar och ben. När en led rör sig så skickar leden signaler till din hjärna som talar om precis vilket läge den är i. När en led inte rör sig så skickas inga signaler alls, det behövs helt enkelt inte. 


Om ett av dina sinnen säger en sak och en annan håller med och säger samma sak, då är allt tipptopp. Men när olika sinnen säger olika saker blir vår hjärna konfunderad. Om du har nedsatt rörelse i tex en led i nacken så får inte hjärnan den korrekta informationen att det har hänt någonting. Det är här det kan bli problem. Då leden i nacken inte skickar rätt information så reagerar vi ofta med yrsel. Det är precis detta som hänt vid en så kallad Cervical yrsel, yrsel som kommer från nackens muskler och leder.

Hur återställer du normal rörelse i dina leder?

För att inte bli stel så använd den rörelse du har idag så att du inte blir av med den imorgon. För att inte bli för rörlig använd dina muskler så att dom kan stabilisera dina leder. Du vill ha ett optimalt förhållande mellan mobilitet och stabilitet. Ofta hjälper det med manuell behandling för stela eller väldigt rörliga leder. Jag använder mig då av tekniker som led manipulation, en kort rörelse ofta återföljd av en litet knäpp/knak, eller led mobilisering, en "ledstretching" teknik. Om en led rör sig för mycket så behöver muskler runt den specifika leden aktiveras och tränas och detta hjälper jag också till med. Detta kan ofta med några få behandlings omgångar normalisera en felaktig rörelse i dina leder.

Flyger du som en vante ibland?
Lösningen på att inte flyga som en vante är att få dina leder att tala om för dig innan du medvetet märkt av att spårvagnen/tunnelbanan/bussen tvärstannat. Detta genom att inte låsa dina knän så dom inte förmedlar någon signal alls utan istället så böj lätt lätt på knäna så går det väldigt mycket lättare. Känn hur dina knän blixtsnabbt talar om vad som händer. Testa själv.


Gå till nästa blogginlägg
Gå till nästa blogginläggetLeg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: