tisdag 8 oktober 2013

Solens eget vitamin - D-Vitamin

Solens strålar mår vi bra av, det vet vi. Men vad är det som ger oss den där extra energi kicken och glädjen när vi är ute i solen? Den här sommaren har varit bättre i anspråk på antal soltimmar än på länge. På grund av att solen inte når lika högt på himlen under höst-vår som på sommaren så utsätts inte vår hud för den strålning (UVB) som gör att det bildas D-vitamin i huden. 

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att den lagras i vårt fett och därför klarar vi oss ofta ganska bra i några månader upp till 6 månader utan att få i oss något D-vitamin, eftersom det tas av våra reserver. 

Det räcker med ca 15 min i solen med ganska mycket hud exponerad under de soligaste timmarna så har huden producerat så mycket den vill göra för den dagen - ca 10,000-25,000 enheter/units el. IE/IU. Dessa enheter av D-vitamin är så mycket som kroppen själv producerar och skulle producera i oss alla året runt i Sverige om vårt vackra land låg vid ekvatorn, men det gör det inte.

Jag har själv ätit D-vitamin ca 5,000-7,500 IU varje dag sen i september, jag har aldrig mått så bra som jag gör nu, jag känner mig piggare, starkare, mer positiv och råkar ut för mindre förkylningar än någonsin. Hela min familj och större delar av min släkt har börjat äta D-vitamin och alla mår makalöst mycket bättre än förut. 

Den senaste forskningen tyder på att D-vitamin har en positiv påverkar på en uppsjö av olika tillstånd och brist på D-vitamin tros ge bland annat: vinter- och vårdepressioner, hjärt-kärlsjukdom, infektionssjukdomar, kramper, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, trötthet, snabb puls, benskörhet, svårighet för immunförsvaret att aktiveras, cancer, diabetes, MS, barnlöshet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt osv. 
Kosttillskott är relativt billigt och har så många hälsofördelar att det vore dumt att låta bli att äta det. 

Rekommenderade dagliga doser från olika organisationer
Vitamin D Council-------Livsmedelsverket -------Food&Nutrion Board
Bäbisar1,000 IU/dag0 IU/dag400 IU/dag
Barn1,000 IU/dag
per 11,3kg
300 IU/dag600 IU/dag
Vuxna5,000 IU/dag300 IU/dag600 IU/dag

Livsmedelsverket håller på att se över sina rekommendationer men har ännu inte ändrat något, allt ska revideras och testas. Detta är bra men ibland tar det lite för lång tid. Vi vet idag att D-vitamin är billigt och säkert i högre doser än man tidigare rekommenderat.

Men det finns studier som pekar på att det kan vara skadligt med extremt höga doser (över 40 000 IU) av D-vitamin, det som oftast händer är att man får hyperkalcemi. Så ät inte hur mycket som helst, gå gärna till din husläkare och be att få göra att test för hur mkt D-vitamin du har i blodet.

Vitamin K2 (K2mk4) hjälper D-vitamin att fungera bättre och kan med fördel ätas tillsammans med D-vitaminen. Även A-Vitamin som med fördel fås från kyckling lever bidrar till en ökad effekt av D-vitaminet.

Jag själv äter och rekommenderar att äta D/K2 från Thorne. Med en daglig dos på 5,000 IU så räcker en flaska i 120dagar. Detta finns på Skanstullshälsokost som kostar 304kr (inkl frakt). Den går även att beställa från iherb i USA för 174kr/st (inkl. frakt exl. moms). Jag beställer själv från iherb och sparar mina pengar, vilket du också kan göra. Följ länken här så får du dessutom 10 dollars rabatt första gången du handlar. iherb D/K2-vitamin. Ett billigare alternativ hittar du här.


Det kommer mer och mer forskning på området och det verkar som det inte finns någon hejd på hur bra denna vitamin är. Läs gärna mer...

Samlar all forskning och information om D-vitamin
http://www.vitamindcouncil.org/

Mycket läsvärd och bra information om D-Vitamin
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

EUs egna rapport om rekommenderade max doser av D-vitamin
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitamin_DLeg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

1 kommentar:

keto ultra deit sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.