måndag 7 oktober 2019

Varför ska man äta D-Vitamin?

D-vitamin har så otroligt många positiva effekter på alla områden i våra kroppar från tex ökat immunförsvar och förkortade förkylningstider, minskad risk för en mängd cancerformer däribland bröstcancer och tjocktarmcancer. Det minskar risken för hjärt & kärlsjukdomar och astma. Ger minskade inflammationer, risk för depressioner och andra psykiska sjukdomar. Det minskar risken för MS, minskar besvären vid PMS, det förebygger benskörhet, ja listan kan göras hur lång som helst. Ska jag bara säga det, just do it, TA D-VITAMIN TILLSKOTT.

Finns det några biverkningar?
Det finns faktiskt inte ens några dokumenterade biverkningar förutom att en enda kvinna i en studie lyckades få för mycket kalcium i blodet, men då hade hon ätit massor av extra tillskott av just kalcium. Alla de andra studiedeltagarna som hade ätit 30 000 Enheter/dag i 3 månader fick inga negativa biverkningar alls. Dock verkar man inte få så mycket mera positiva effekter av tillskott på mer än 10 000 Enheter/dag.

K-vitamin?
Men bara för att vara på den säkraste sidan så rekommenderar jag alltid extra tillskott av synergi vitaminet K2mk4/K2mk7 som boostar effekten av de kära d-vitaminerna. Särskilt om man tar mer än 5000 Enheter D-vitamin/dag under längre tid så bör man även ta K2. Naturlig källa till K2 är gröna bladgrönsaker och gräsfödda mejerier och kött som då ätit gröna blad och gräs. Jag kan varmt rekommendera Thorne Research egna D+K2 droppar, men det finns många andra nästan lika bra alternativ. Det finns många olika varianter av K2, och de som är till för människor är K2mk4 och K2mk7, jag rekommenderar att man tar dem och inga andra.

Hur tillverkas D-vitamin?
Vår hud producerar D-vitamin när tillräckligt starka UV strålar träffar vår hud och i vårt ytliga kolesterol i underhud börjar produktionen av vitaminet. Redan efter 15-30 min så har en vuxen människa producerat 10-15000 Enheter när man exponerats för sol. Här i södra Sverige är det tyvärr så att huden bara fungerar som producent av d-vitaminet mellan maj-augusti då solens strålar behöver vara starka nog. De är starka nog om de träffar dig i en vinkel som är snävare än att din skugga blir längre än dig själv. T ex ger inte kväll sol på sommaren eller sol på höst och vinter för dåligt med UV strålning och därmed blir det ingen D-vitamin produktion.

Hur tillverkar man tillskotten?
Jo genom att UV stråla fårull och sedan pressa ut fettet ur yllet så får man koncentrerad D-vitamin. Dagens får måste ändå klippa sig för att inte bli för varma då håret växer och växer så det är både bra för fåren och för människorna.
Sen kapslas d-vitaminerna in i små kapslar oftast i kombination med olivolja men jag har även sett kokosolja och MCT kapslar.

Räcker det inte med att sola på sommaren?
Jag hoppas att alla med detta inlägg ska förstå att D-vitamin både är säkert att använda och nyttigt för alla att ta åtminstone under vinterhalvåret. D-vitaminet har en halveringstid på 6-8 veckor, vilket innebär att i mitten på oktober så har man endast hälften av d-vitaminet kvar som man fick i somras. I början på december har man bara 25%, i mitten på januari 12,5% i slutet av mars bara 6% kvar. Sen i april när det bara ligger på några få ynka procent kvar i blodet så börjar man få D-vitamin av solen i södra Sverige igen.

Ska man ta tillskott året runt?
Jag själv tar tillskott varje dag året runt. Då det inte brukar bli mer än 20-30 riktigt fina soldagar under sommarhalvåret som jag lyckas vara ute i solen mitt på dagen när solen är tillräckligt stark så räcker inte det för att få en optimal mängd d-vitamin i blodet. Om du är ute mer än jag så kanske det räcker med tillskott bara på vinterhalvåret.

Tar du tillskott? Varför? Varför inte?


Sprid ordet - Dela - Kommentera
Dela gärna vidare om du lärt dig något, har du fler tips och råd så skriv dom gärna i kommentator fältet här nedan!


Boka tid knappBild på Naprapat David Björhag



-Leg. Naprapat David


Då går även bra att boka en tid för mer hjälp med din andning och övriga hälsa


Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken i Göteborg så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: