tisdag 1 oktober 2019

Diskbråck i ländryggen? Testa då Mckenzie Extension

Diskbråck brukar både stråla, blixtrande vara brutalt jobbiga och innebära fruktansvärd hemsk smärta ofta både i ländrygg och strålande på baksidan av benet och ibland ända ner i tårna. Det är väldigt vanligt och någon tröst mitt i skiten är att disken oftast läker på ca 3-12 månaders tid. Smärtan brukar dock gå upp och ner och variera sig mycket. Ibland kommer allt på en gång och smärtan och strålningen når sin peak redan första dagarna och för andra så dröjer det 2-3 veckor då smärtorna blir värre och värre. Det finns dock väldigt mycket man kan göra för att både smärtlindra och snabba på läkningsförloppet. En av de vanligaste övningar som brukar kunna göra just det är Mckenzie extension eller kort och gott magliggande bakåtböjning av ländryggen.

Utförande

Lägg dig på mage, helst inte i sängen då det ibland blir för mjukt. Böj dig sedan bakåt med hjälp av armarnas kraft och försök att slappna av i ryggen, magen och rumpan. Gå så långt som känns okej. Andas ut på väg bakåt med ryggen.
Det får smärta, men endast lokalt i ländryggen, det ska INTE stråla ner i sätet eller benen. Smärtan ska inte öka för varje gång du böjer dig bakåt utan helst minska. Smärta är okej, men på en skala där 0 är ingen smärta och 10 är värsta tänkbara smärtan, så är det okej att ligga på 0-4 lokalt i ryggen.
Bakåtböjningen utförs 10 repetitioner gärna varje vaken timme. Särskilt om det känns som smärtan och strålande värken lättar något när du utför övningen. Om besvären ökar så undviks övningen åtminstone idag, och testas eventuellt några dagar senare, fortsätter det att bara provocera smärtorna så undviks övningen ett tag till.
Det finns även många andra saker att testa och övningar att göra. Om du lider av diskbråck eller strålande smärtar så sök upp en duktig terapeut som kan guida dig till smärtfrihet igen.

Sprid ordet - Dela - Kommentera
Dela gärna vidare om du lärt dig något, har du fler tips och råd så skriv dom gärna i kommentator fältet här nedan!


Boka tid knappBild på Naprapat David Björhag
-Leg. Naprapat David

Då går även bra att boka en tid för mer hjälp med din andning och övriga hälsa

Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken i Göteborg så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: