tisdag 10 juni 2014

Vetekudden/Värmeflaskan - Värme som smärtdämpning

Naprapat David
Har du ont i nacken, ländryggen, magen? Har du testat att ha någonting varmt på ett smärtande område? Om du testat det, vet du att det minskar smärtan, åtminstone tillfälligt! Det är ingen mirakelkur som löser alla dina besvär. Men det hjälper väldigt mycket att minska smärtan lokalt vid exempelvis nackspärr eller något annat. Vid magsmärtor/mensvärk kan värme som appliceras på magen lindra effektivt, just på magen stimuleras lugn och ro centrum i hjärnan vilket lugnar ner magen (och dig!). 
När du värmebehandlar ett smärtande område tex nacken. Stimuleras många nerver som skickar mängder av signaler till hjärnan. Detta kan blockera ut de smärtande signalerna eftersom värme går mycket fortare och kan blockera ut signaler som kommer går i nerver som registrerar molande smärta. Detta är en del av Gate-Control-Theory och är en förklaringsmodell på varför det fungerar. Det finns två alternativ för smidig åter uppvärmning som kan vara bra att ha hemma. Antingen en värmeflaska eller en vetekudde.

Vetekudde
En oftast rektangulär påse med vetekorn i, som används för att värmebehandla olika områden av din kropp. Värm inte vetekudden längre i mikron än att det går att hålla den mot huden utan att bränna sig. Om du värmen den för länge kan det i värsta fall börja brinna, eller så bränner du dig lätt på den. Ha gärna någonting om vetekudden som en handduk eller något som du senare kan ta av när den inte är lika varm.
Finns att köpa på i princip alla apotek och går att beställa från tex Apotea.se 148 kr + gratis frakt. Går även oftast hitta i någon av alla dina lådor hemma, undangömt långt inne någonstans.

Värmeflaska
I värmeflaskan häller du kokande vatten, det håller värmen betydligt längre än vetekudden. Men risken att du bränner dig är något större, sen finns även risken att du kan bli väldigt blöt, men endast om den går sönder, vilket bara måndagsex eller de som fått för många kramar gör. Många föredrar dock värmeflaskan eftersom det just håller värmen mycket längre. Du kan köpa en tex här Värmeflaska 200kr inkl frakt.

Vilken är bäst? 
Det får du själv bestämma, dom kostar inte skjortan så varför inte testa båda? Som sagt är det ingen lösning på problemet men det är en relativt biverkningsfri smärtdämpare. (Du kan bränna arslet av dig men då får du vara riktigt klantig.)
Om inte smärtan ger med sig så rekommenderar jag dig att söka vård, jag hjälper dig gärna med muskler, leder och nerver som bråkar. Vid större skador bör du alltid uppsöka legitimerad vårdpersonal för bedömning och hjälp.

Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har hört att kyla ska vara bättre än värme? För när man slår sig så kyler vi ner för att smärtan ska lindras. Eller är detta en myt?

Naprapat David sa...

Hej!
Kyl är bättre än värme när det handlar om en inflammation, vid en inflammation så ska man inte använda värme för smärtlindring då detta kan öka inlammationens intensitet och smärta. Kyla är även bra vid annan smärta, det sänker bland annat nervledningshastigheten. Men det förändrar inte att värme är en effekt och mycket mer använd smärthämmare, dels genom Port-Teorin samt genom den ökade blodgenomströmningen som främjar läkning och minskar smärta.
Så bättre eller sämre handlar mer om till exakt vad du ska ha det till.
Vänligen
Naprapat David