tisdag 17 mars 2020

INFLUENSA - HOSTA - REVBENS LÅSNINGAR - REVBENSFRAKTUR

hosta sönder sigI julas fick jag en riktig upplevelsepresent av mina två underbara döttrar. INFLUENSAN. De hade hostat, haft feber och varit allmänt riktigt sega och matta i 10 dagar men så släppte det på kvällen den 23 december. Gött det här bli ju perfekt då är vi friska till julafton iaf. Jag var lite seg och trött där på morgonen men sen framåt lunch så hade det fortfarande inte släppt. Efter lunch kollade vi på Kalle Anka redan kl 13 (inspelat) och så öppnade vi presenterna. Där började jag känna mig febrig och mycket riktigt 39,5 i feber. SKIT OCKSÅ, jag klarade mig inte. Jag gick och la mig och sov i några timmar där på eftermiddagen och hostan kom igång riktigt hårt på kvällen. Jag hostade mer än jag någonsin gjort och var allmänt ynklig och satt mest i soffan och tittade rakt ut i luften. Jag hade feber på ca 39 grader som vägrade ta slut. Jag hostade så mycket så att redan efter några dagar hade jag överansträngt musklerna mellan revbenen så mycket så många av revbenens leder stelnat till och låst sig. Detta resulterade i att det bara högg ännu mera i bröstryggen än det redan gjort av bara musklerna som var trötta och möra. De första dagarna utan feber och hosta kom och jag började återhämta mig mer och mer. Jag hade nu gått ner från 77 kg innan jul till knappt 60 kg  på bara 9 dagar. 17 KG. En riktigt hård ofrivillig "bantning". Men tillslut tog även den här influensan slut och efter 1-2 veckor så var jag i full gång igen med återfunna krafter. Några dagar efter att febern tagit slut var det mest orken som inte riktigt återfunnit sig. Förutom att mina revben nog var lite sköra efter allt hostande. För där så justerade jag en patients bröstrygg, då jag placerade hennes armbågar mot mina revben likt jag gjort så många gånger innan. Men denna gången hade jag inte lika bra flyt som vanligt. Det släppte inte i patientens leder i ryggen, men det knakade till rejält ändå, i mig. SKIT OCKSÅ. Det var mitt 7e revben som gick av, märkte knappt av smärtan först, men det verkar man inte alltid göra förutom vid djupandning, vilket min kropp tvärvägrade att göra. Var lite osäker på om det var sant att revbenet gått sönder första dagarna men sen blev det tydligt att det var så. Då visste jag vad som var att vänta. Rejäl smärta på punkten där benbrottet satt och oftast ökande smärtor de första 2 veckorna för att sedan mattas av och lugna ner sig efter ca 6 v. De flesta benbrott läker bra om de bara får vara i fred. Men jag hade inga planer på att sjukskriva mig i 6 v för ett litet benbrott. Så jag körde på. Snål som jag är smålänning och allt så letade jag reda på det bredaste läderbältet frun hade på ca 12 cm och drog åt det runt det brutna revbenet plus minus ett revben. Med bältet på så var det faktiskt helt smärtfritt, gött. Så då var det bara att köra på. Tänkte efter några dagar att nu är det nog lugnt. Testade att ta av bältet. Det gjorde bara svinont att andas, värre än innan, så på med bältet, dra åt det så hårt det bara gick och så var smärtan borta, de djupa andetagen också. När det hade gått hela 4 veckor så behövde jag faktiskt inte längre bältet och smärtan var borta. Jag vågade dock inte gå och be en kollega justera loss alla revben som hade stelnat till pga influensan och revbensfrakturen förens det hade gått 7 veckor för att vara på den säkra sidan. Han justerade loss det *KNAKELIBRAK*, DET VAR EN SÅ SKÖN BEFRIELSE. Att kunna andas igen, djupa goa sköna andetag, det är så värt allt. Hade inte kunnat ta djupa andetag på 6-7 veckor där utan att det gjorde ont i bröstryggen. Tack till fina kollegor. <3.

Vid revbensfrakturer eller sprickor

Revbensspricka
Ligger frakturen stilla och du verkar kunna andas bra så är det inte alltid man måste röntga det, men är du osäker på vad det är som hänt så sök vård. Gå till din vårdcentral eller naprapat och undersök dig. Om det är ett revbensbrott snåla inte som jag gjorde med ett brett bälte. Köp en korsett och dra runt de revbenet som gått av med lite råge, mest för smärtlindringens skull. Det kan läka ändå men frakturer läker alltid snabbast om de får vara ifred och inte hålla på att röra sig i varje andetag man tar.

Vid revbenslåsningar

Revbensjustering
När revben blir riktigt stela och inte rör sig så brukar det göra ont att ta djupa andetag och det brukar göra ont att ligga på den sidan som revbenen sitter på. Tryck mot det stela revbenet brukar även det vara ömt och stelt. Ganska ofta åtföljs revbens låsningar av en huggande smärta utmed ryggraden. Det är då någon av de 3 små leder varje revben har in mot bröstryggs kotorna som har stelnat till och vägrar att röra sig. I mitt fall då jag hostat tusentals gånger så var det många revben som tillslut stelnade till eller “låste sig”.

Men revbens låsningar går mycket bra att behandla för en naprapat då justeringar av revbenen ofta har en mycket snabb och bra effekt för att lösa upp ledens stelhet. För mig räckte det med några behandlingar hos en av mina kollegor. Men det skiljer sig alltid från fall till fall. Ibland behövs det bara en behandling och ibland när det är lite mer spridda besvär så behövs det fler. Även musklerna mellan revbenen brukar bli riktigt stela och möra och lite massage och uppmjukning av dem brukar vara riktigt bra för återhämtningen.


Corona Covid-19 Pandemin

Jag hoppas du och nära och kära inte drabbas av den influensan som drar runt över hela världen just nu. Men de vanligaste symtomen är just feber och massor av hosta, men även huvudvärk, ont i muskler leder och kroppen kan vara tecken på influensan. Om du är förkyld eller upplever några av symtomen så stanna hemma tills du tillfrisknat och gärna 2 dagar extra för att inte smitta längre. Ta hand om er där ute och varandra. Hjälp de svaga, gamla och multisjuka. Fråga grannen om de behöver hjälp med handlingen och dela med er av allt ert toapapper ;)

Boka en tid Om du varit sjuk och stelnat till eller fått ont i kroppen i muskler leder och nerver så titta gärna förbi på kliniken för att få hjälp med det! Vi håller kliniken och händer extra rena och fina och håller öppet som vanligt.
Sprid ordet - Dela - Kommentera
Dela gärna vidare om du lärt dig något, har du fler tips och råd så skriv dom gärna i kommentator fältet här nedan!


Boka tid knappBild på Naprapat David Björhag
-
Leg. Naprapat David


Då går även bra att boka en tid för mer hjälp med din andning och övriga hälsa
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken i Värnamo så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: