torsdag 16 maj 2019

Smärta Del 1: Smärta som ett AlarmVarför känner vi smärta? Vad är meningen med smärta? 
Smärta är för många något fruktansvärt irriterande, jobbigt och hemskt som ofta finns med i varje dag. Som någon slags påminnelse om vår dödlighet. För andra är det inget som man tänker på särskilt ofta. Men smärta har faktiskt en viktig uppgift och hjälper oss och skyddar oss från faror. Det är som en alarm som skriker fara, fara, FARA i mitt område! Faran att skada sig kan göra ont, men det måste inte alltid göra ont. Utan smärta skulle vi kunna skada oss otroligt mycket då smärtan har som huvuduppgift att skydda oss från faror. Tänk ett brandalarm som går igång så fort det börjar ryka. Det känner inte om det brinner det bara känner att det finns rök i närheten. Det kanske bara var morgongröten som glömdes på spisen eller 10 tända ljus som släcktes samtidigt. Det är ganska sällan det faktiskt brinner. Men vi alla har brandalarm hemma ändå. Alarm är där för att tala om för oss att det kanske finns någon fara, men det är inte säkert att det är en skada bara för det.


Spiken
1995 så var det en byggnadsarbetare som hoppade en bra bit ner från en stege, rakt ner på en spik, AJ! Spiken gick rakt igenom hans sko och han skrek för full hals i otroliga smärtor. Han togs i ilfart till närmaste akut, då han var rädd att förstöra sin fot. Man lyckades inte få av honom skon utan att ge honom starka smärtstillande läkemedel och tillslut var man tvungen att söva honom. Väl röntgad så kunde mannen få lugnande besked på uppvaket. Spiken hade inte träffat foten, inte en skråma. Med de glada nyheterna så försvann all smärta och han kunde få av sig skon.
Trots att han inte egentligen hade någon skada i foten hade han ändå haft otroligt ont. Han hade inte bara hittat på smärtan. Detta är inte konstigt alls då smärtan kom av att han såg spiken gå ut genom skons ovansida och hans ögon skriker ut en stark varning om fara. Han kände den säkert pressas igenom skosulan och hörde det säkert gå hål i detta fall bara på skon. Det är även troligen förknippat med gammal historik om att ha skadad sig tidigare på arbetet osv. Allt detta gav honom otroliga smärtor, som mycket grundade sig i faran om att förstöra eller skada sin fot.Vad du kan lära dig av denna historia
Historien visar väldigt tydligt att smärta och direkt vävnadsskada inte alls behöver ha med varandra att göra. Det är snarare så att mängden vävnadsskada och hur stor smärta man har väldigt sällan har någon bra sammanhållning. Det finns många röntgen studier som visar på artros, rupturer, diskbråck och mängder med skador utan att personen har det minsta ont,. Smärtan du eller någon annan har kan bero på faktiska skador i vävnaden, men behöver inte alls vara så. I många fall är det mer kroppens reaktion och försvar mot det där farliga som uttrycks. 
Ibland kan det kännas som stelheter och smärtor i muskler och leder. Ibland kan smärtan vara sekundkort och ibland stanna kvar och bli långvarig. Det är mycket sällan mina patienter kommer in till mig och faktiskt har brutit ett ben, slitit av en muskel eller fått några större skador i vävnaden. Det är ganska vanligt med små skador, men ofta har kroppen alarmerat på tok för mycket och för länge för den här lilla skadan för att det ska tyckas vara adekvat, om det ens är någon faktisk vävnadsskada alls. 


Lider du av smärta?
Om du har ont så är det vilket fall som helst bra att ta tag i det. Gör något, be om hjälp, det finns hjälp att få. Vänd dig gärna till någon välutbildad, uppdaterad manuell terapeut. Ger smärtan vika och du blir mer och mer smärtfri och självständig och full av kontroll över dina egna besvär, då är du på rätt väg.
Sprid ordet - Dela - Kommentera
Dela gärna vidare om du lärt dig något, har du fler tips och råd så skriv dom gärna i kommentator fältet här nedan!


Boka en tid
Då går även bra att boka en tid för mer hjälp med din andning och övriga hälsa


Boka tid knapp
Bild på Naprapat David Björhag

-Leg. Naprapat David
Ps. Titta in här på bloggen eller kom till kliniken i Göteborg så får du mer hjälp med din hälsa.
Boka tid idag: Online bokning av tid här | För akuta tider ring:  070-64 88 640

Inga kommentarer: